Niech Nikt Nie Będzie Głodny!
Kategoria
Projekt ogólnomiejski mały
Nazwa projektu
Niech Nikt Nie Będzie Głodny!
Skrócony opis projektu
Wsparcie JADŁODAJNI Sióstr Elżbietanek - ciepłe posiłki dla potrzebujących.
Opis projektu
Nie mają mieszkania. Nocą śpią w pustostanach, na ławkach, na klatkach schodowych, pod mostami…gdziekolwiek uda się znaleźć jakieś miejsce. A w dzień spędzają czas na ulicy. Często to dla nich jedyny porządny posiłek w ciągu dnia. Jedyny ciepły posiłek. A w miesiącach zimowych ma to ogromne znaczenie, nierzadko wręcz zapewnia przetrwanie.
Są jeszcze inni, mają mieszkanie, ale po opłaceniu rachunków pieniędzy zostaje niewiele. Na jedzenie już brakuje. Więc ciepłego obiadu na pewno w domu nie będzie. Zabierają swoje porcje i siadają pod namiotem, aby je spożyć. Albo niekoniecznie… niektórzy stają obok i od razu jedzą na stojąco.
Wielu podchodząc do okienka, gdzie siostry wyjadają jedzenie wyciąga z torby słoiki lub plastikowe pojemniki. Proszą o dodatkową porcję… lub kilka porcji. Dla mamy, która została w domu, dla chorego sąsiada, dla staruszka, który mieszka na działkach, dla dzieci, które wrócą ze szkoły i będą pytały czy jest coś do jedzenia… i tak dalej, i tak dalej. Każda historia jest inna. A są ich setki (www.elzbietankipoznan.pl).
„Według sprawozdania MOPR za 2024 r. wsparcia socjalnego wymaga już 20 769 poznaniaków (3,8 % mieszkańców). Projekt ma na celu zapewnienie produktów spożywczych, z których grupa wolontariuszy każdego dnia gotuje obiady dla potrzebujących oraz paczki z żywnością do zabrania do domu.
Są jeszcze inni, mają mieszkanie, ale po opłaceniu rachunków pieniędzy zostaje niewiele. Na jedzenie już brakuje. Więc ciepłego obiadu na pewno w domu nie będzie. Zabierają swoje porcje i siadają pod namiotem, aby je spożyć. Albo niekoniecznie… niektórzy stają obok i od razu jedzą na stojąco.
Wielu podchodząc do okienka, gdzie siostry wyjadają jedzenie wyciąga z torby słoiki lub plastikowe pojemniki. Proszą o dodatkową porcję… lub kilka porcji. Dla mamy, która została w domu, dla chorego sąsiada, dla staruszka, który mieszka na działkach, dla dzieci, które wrócą ze szkoły i będą pytały czy jest coś do jedzenia… i tak dalej, i tak dalej. Każda historia jest inna. A są ich setki (www.elzbietankipoznan.pl).
„Według sprawozdania MOPR za 2024 r. wsparcia socjalnego wymaga już 20 769 poznaniaków (3,8 % mieszkańców). Projekt ma na celu zapewnienie produktów spożywczych, z których grupa wolontariuszy każdego dnia gotuje obiady dla potrzebujących oraz paczki z żywnością do zabrania do domu.
Lokalizacja, miejsce realizacji projektu
Ulica, rejon ulic
Jadłodajnia im. św. Elżbiety przy ul. Łąkowej 4 w PoznaniuInne istotne informacje dotyczące lokalizacji
-Uzasadnienie realizacji projektu
Jest to sprawdzona placówka, która od lat wydaje bezpłatne, gorące posiłki osobom w kryzysie bezdomności, seniorom o niskich dochodach i samotnym rodzicom. Posiada gotową infrastrukturę, wolontariuszy i zaplecze logistyczne – środki z budżetu obywatelskiego trafią bezpośrednio na zakup żywności, pokrycie mediów i jednorazowego wyposażenia, a nie na budowę od zera. Dzięki współpracy z Bankiem Żywności i lokalnymi sklepami jadłodajnia przechwytuje część żywności zagrożonej wyrzuceniem, łącząc pomoc społeczną z ograniczaniem marnotrawstwa.
Zyski: 1. Bezpośrednia poprawa zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego osób w najtrudniejszej sytuacji. 2. Niższe koszty interwencji kryzysowych (pogotowie, noclegownie) dzięki regularnemu odżywianiu i kontakcie z pracownikami socjalnymi. 3. Aktywizacja lokalnej społeczności – wolontariat integruje pokolenia i buduje kulturę solidarności. 4. Wymierny efekt ekologiczny przez odzysk żywności oraz edukację mieszkańców w duchu „zero waste”.
Projekt zapewni tysiącom mieszkańców podstawowe prawo do godnego posiłku, wzmocni więzi społeczne i ograniczy marnotrawstwo żywności.
To projekt o najwyższym społecznym zwrocie z każdej złotówki.
Zyski: 1. Bezpośrednia poprawa zdrowia i bezpieczeństwa socjalnego osób w najtrudniejszej sytuacji. 2. Niższe koszty interwencji kryzysowych (pogotowie, noclegownie) dzięki regularnemu odżywianiu i kontakcie z pracownikami socjalnymi. 3. Aktywizacja lokalnej społeczności – wolontariat integruje pokolenia i buduje kulturę solidarności. 4. Wymierny efekt ekologiczny przez odzysk żywności oraz edukację mieszkańców w duchu „zero waste”.
Projekt zapewni tysiącom mieszkańców podstawowe prawo do godnego posiłku, wzmocni więzi społeczne i ograniczy marnotrawstwo żywności.
To projekt o najwyższym społecznym zwrocie z każdej złotówki.
Projektowanie uniwersalne
Czy projekt jest zgodny z zasadami projektowania uniwersalnego:
TAK
Posiłki są wydawane każdej osobie, a zwłaszcza z niepełnosprawnościami.
Szacunkowy koszt projektu
Składowa projektu | Koszt [w zł] |
---|---|
Koszt zakupu produktów spożywczych | 200 000 |
koszt zakupu niezbędnych materiałów, m.in. opakowań jednorazowych ekologicznych, środków czystości, środków medycznych do gabinetu pielęgniarki, itp. | 25 000 |
koszt zakupu i serwis urządzeń kuchennych, opłata za media, itp. | 60 000 |
koszt kampanii edukacyjnej/ marketingowej | 15 000 |
SUMA: | 300 000 |
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE
Dodatkowe załączniki
Nie dodano załączników. |
Kontakt do wnioskodawcy
Ocena projektu
Projekt został wstępnie zaakceptowany pod względem formalnym przez Gabinet Prezydenta.
Opiniowanie projektu przez:
- wydział/jednostka wiodący/a : Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych